Kerámiahéj

Kerámia héjnak (Veneer) nevezzük a fog ajak felőli oldalát borító kerámia lemezt. Az elkészítésének értelme az, hogy az elszíneződött, repedezett, eldeformálódott fog felszínét tetszőleges formára és színüre alakíthatjuk, anélkül, hogy a teljes fog felszínét lecsiszolnánk.


Alkalmazási területe:
Letört fog felépítése, fogak közötti hézag eltűntetése, a fog alakjának megváltoztatása, elszíneződött fogfelszín tetszőleges, ragyogó felületté változtatása.

héjkerámia borítás

Héjkerámia


A kerámiahéj számos problémára megoldást jelent.


Elkészítési módja:
A fog felületéből csak vékony réteget kell csak lecsiszolni (kb. 0,5-1 mm), így a fog sem sérül nagymértékben, és a beteget sem veszi különösebben igénybe a beavatkozás.
A fogorvosi preparálás után, a lenyomat alapján fogtechnikus elkészíti a kerámia héjat. A kész héjat a fogorvos a fogakhoz speciális ragasztóval rögzíti.
Hogy a kedves Betegnek ne legyen rémisztő a beavatkozás, nagy vonalakban ismertetem a héjkészítés menetét:


1.Vizsgálat :
Általános felmérés a szájban:
Nem lehet fogkő,
az elszíneződött régi tömések cseréje,
ha fogfehérítést végzünk, csakis a héj elkészítése előtt lehetséges, ellenkező esetben a héjkerámiával gyönyörű fehérré varázsolt fogai elütőek lesznek a héjkerámiával nem fedett, pl a hátsó fogakhoz képest,
az íny állapotát megvizsgálni, az ínygyulladás megszűntetése lézerrel.
Megbeszélni a lehetőségeket, megállapítani a legoptimálisabb megoldást.

Ha megszületett a döntés, hogy Önnek a foghéj a legmegfelelőbb megoldás, fogorvosa nekiláthat a fog előkészítéséhez.

2. Előkészítés
Helyi érzéstelenítés után a fogorvos a fog megfelelő felszínéből vékony réteget preparál. Ezzel helyet biztosít a készülendő kerámia héjnak.
Ezt követi a lenyomat vétel, amely leformázza az előkészített fog felületét és a szomszédos fogakat.
Meghatározzunk az Ön fogaival harmonizáló, Önnek tetsző fogszínt és formát. 
Elkészítjük az ideiglenes héjat, ez fent maradhat, amíg a végleges porcelán héj elkészül.

3. A héj készítése
preperálás


A fogorvos a lenyomatot a fogtechnikai laboratóriumba küldi, ahol elkészítsék az Ön új foghéjainak modelljét.
A modell segítségével Ön is megnézheti és kipróbálhatja, hogy milyen lesz a héjakkal a mosolya. Ha semmit nem kell változtatni, akkor a laborban elkészítik az eredeti kerámia héjakat.

4. A héj behelyezése
A fogorvos a kész héjakat bepróbálja a helyére, ha kell, igazíthat rajta, ha a szín, forma megfelelő, speciális ragasztóval a helyére illeszti.

A héj behelyezése

Az így elkészített kerámia héj nem színeződik el, nem kopik, tartós, hosszú ideig ragyogó felületet biztosít a fogainak.
Nagyon szép, esztétikus megoldás, színe pontosan illeszthető a saját fogak színvilágához. Az elért hatás tartós, az elkészített borítás nem színeződik el. Fogfehérítéssel és hagyományos technikákkal nem lehet elérni olyan tökéletesen természetesnek ható mosolyt, mint a porcelán héjak felragasztásával. Ezért ez a fogászati beavatkozás a híres sztárok és közéleti személyiségek körében világszerte nagyon népszerű.