Az ínygyulladásról

A száj betegségei közül leggyakoribb az ínygyulladás. A felnőtt lakosság 60%-a de még a 10-15 év körüli gyerekeknél is 20 % a megbetegedés aránya!
Remélhetőleg, a ma már széles választékban kapható szájápoló szerek és a médiák széleskörű felvilágosító műsorai, cikkei hatására javulni fog ez az arány.
Az egészséges ember szájában folyamatosan jelen vannak mikroorganizmusok. Ezek lehetnek baktériumok, vírusok, gombák, protozoonok. A szájban lévő állapot, a meleg, nedvesség, szervesanyag tartalom kedvező körülményeket biztosít ezek szaporodásához. Az egészséges száj nyálkahártyája azonban ellenáll a betegségek kialakulásának. A száj mikroflórája és a szervezet ellenállása normális körülmények között egyensúlyban van. Ha ez az egyensúly bármilyen okból felborul, a szájban gyulladás keletkezik. Gyulladást okoz a helytelen fogmosás következtében az ínyre, fogra rárakódott lepedék. Ennek baktérium tartalma közvetlen érintkezése az íny nyálkahártyával gyulladást okoz.

A szájnyálkahártya sérülése, vagy patológiai ártalom (fogkő) hatására
a mikroflóra összetétele megváltozik, a kórokozók felszaporodnak, gyulladást okoznak.
Gyulladást okozhat allergiás reakció is. A nem megfelelő fogpótlás anyaga, tömés, (amalgám higany tartalma allergizál, mérgező hatású!) sőt egyes szájvizek, fogkrémek hatására is bekövetkezhet allergiás reakció, mely az íny, nyálkahártya, nyelv gyulladásában mutatkozik meg.
Legszembetűnőbb és leggyakoribb az íny gyulladása.
A helyi kiváltó ok lehet hiányos rágás, ugyanis a beteg, szuvas fogat kíméljük az étkezésnél, így a természetes öntisztulás megszűnik, ami ínygyulladáshoz vezet.
Ugyanez a jelenség áll fenn hiányos fogazat esetén is. (Öntisztulás hiánya).
Fontos a megfelelő táplálkozás. A jó rágás nemcsak az emésztést könnyíti meg, hanem a fogazat automatikus tisztántartása által a caries (fogszuvasodás) terjedésének, a fogkő, lepedék felhalmozódásának és így az ínygyulladás kialakulásának is gátat vet. Erős rágás, dús rosttartalmú ételek fogyasztása a fogazatot lesúrolja. A nyers gyümölcs, bő vitamintartalma mellett, jó öntisztító hatású.
Lehet ok az elégtelen tisztítás, fizikai vagy vegyi ártalom. A helyes fogmosás nem túlságosan puha fogkefével, a fogsor mindegyik felszínét alaposan megtisztítva, legalább 2 percig tart.
A krónikus ínygyulladás kialakulása lassú folyamat, kezdetben
alig okoz panaszt. fájdalmatlan, többnyire csak ínyvérzés az hívja fel rá a figyelmet.
Később az íny duzzadt, vörös lesz, a fognyaktól elemelhető, fehér, nyákos váladékkal fedett, esetleg kellemetlen szájszagot okoz. Ebben az állapotban is megtalálható a fogkő a fogak felszínén, főleg a fognyaknál, az ínytasakban. A gyulladás előrehaladott állapotában a gyulladt íny gócként szerepel, mely gócbetegségeket okozhat.

A gyógyításban legfontosabb teendő a szájhigiéne visszaállítása, a menthető szuvas fogak tömése, gyökértömése, koronázása, a nem menthető fog eltávolítása.

A fogkő eltávolítása (ultrahanggal!) elengedhetetlen a maradéktalan gyógyulásban.
A lézeres kezelés erőteljesen gyógyító hatású a gyulladás bármelyik szakaszában!

A már kialakult ínygyulladást fokozza, az ép nyálkahártyát irritálja a dohányzás!
Az ínygyulladás kezdeti stádiumában (ha egyébként a fogazat ápolt, a beteg rendszeres orvosi ellenőrzés alatt áll) elegendő lehet a nyálkahártya ecsetelése ínyecsetelővel, az otthoni öblögetés, lézeres kezelés.

Ma már kimutatták, hogy a fogfehérítés után az íny gyulladása megszűnik, ill. nagymértékben javul az állapota!

A lézert használjuk az aphták gyógyítására is. Az aphta fehéres, kissé kiemelkedő, piros udvarral körülvett egy, vagy több lencsényi fekély, mely fájdalmat okoz, esetleg lázzal, hőemelkedéssel jár. Lézerrel a gyulladt területet bevilágítva, a fájdalmat csillapítja, a gyulladást hatékonyan csökkenti, és a hámosodást, (gyógyulást) nagymértékben meggyorsítja. A kezelés hatására, a betegség néhány nap alatt gyógyul.

A fogsorviselőknél előforduló decubitus (feltörés) gyógyítására is használjuk.

Az ínygyulladás enyhébb esetében a gyógyulás már akkor is bekövetkezik, ha a felborult egyensúlyt a szájban helyrebillentjük a száj megfelelő ápolásával. Ezzel (és a rendszeres fogápolással) megelőzhetjük az ínygyulladást és az esetleges következményét, az ínysorvadást, a fogak meglazulását, elvesztését.

Fontos tudni, hogy az öblögetés nem helyettesítheti a rendszeres fogmosást. Fájdalmas, gyulladt íny esetén is fontos a fogak, íny tisztítása, mert a fogakon megtapadó lepedék fokozott mikróba tartalmával nehezíti az egyensúly helyreállítását.
A szájban kialakult súlyosabb gyulladásos esetben okvetlen keresse fel fogorvosát, ahol az okok kiderítésével, majd azok megszüntetésével, ultrahangos fogkő-eltávolítással, lézeres gyógyítással tudjuk
helyreállítani az egészséges száj, ép fogazat állapotát.