Fogorvosi elmélkedések

Magyarország lakosainak fogállománya a Colgate-Palmolive-Magyarország felmérése alapján

A fogszuvasodás és a fogágybetegség népbetegségnek számít Magyarországon.
Felmérések szerint hazánk a fogbetegségek tekintetében az utolsó helyek egyikén áll az európai rangsorban. Annak ellenére, hogy 2000 november óta ingyenesek az egyes fogászati beavatkozások, alig növekedett a fogorvoshoz járók száma, tehát nem a kiadások miatt nem látogatják a fogorvosi rendelőket.
Meglepő eredmények születtek a Colgate-Palmolive-Magyarország által készített felmérés során. A lakossági felmérés fő tanulsága, hogy bár az emberek többsége igenis tisztában van a szájápolás fontosságával, tudja, hogy mi okozza például a fogszuvasodást, és tudatában van a helyes fogápolás módjával, mégsem tudja vagy akarja ezeket mindig betartani. A reklám és az ismeretterjesztés tehát megtette hatását, az emberek a fogaikkal kapcsolatos alapvető ismeretekkel tisztában vannak, arra azonban még úgy látszik, várni kell, hogy a gyakorlatba is átültessék ezen ismereteiket.

Ennek érdekében is készült ez a honlap, úgy is, mint ismeretterjesztő anyag:


Érdekes adat például, hogy a válaszadóknak csupán 6 százaléka tartotta a szájápolás fontos részének a rendszeres fogászati ellenőrzést. A megkérdezettek 82 százaléka válaszolt úgy, hogy legalább kétszer mos fogat és a 40 százaléka azt, hogy 3 havonta lecseréli fogkeféjét. Ennek ellentmond az AC Nielsen nemzetközi kutatóintézet felmérése, miszerint 2001-ban Magyarországon fejenként csupán 0.6 darab fogkefét és 2.8 tubus fogkrémet fogyasztottunk. A kutatás során megkérdezettek mintegy 70 százaléka nem használ a fogkefén kívül más szájápolási terméket.
Érdekes továbbá, hogy a válaszadók több mint fele nem elégedett a fogaival, ugyanakkor közel 30 százalékuk csak akkor fordul orvoshoz, ha már baj van. Fontos megjegyezni, hogy a kutatás szerint a nők sokkal inkább törődnek fogaikkal és többet is költenek szájápolásra, mint a férfiak.
Az a tapasztalat, hogy a férfiak nagy része ma még szívesebben költ pl. az autóikra, mint a fogaikra.
A hazai fogorvosok és az ezt igazoló adatok szerint a magyar lakosság fogászati helyzete még mindig jócskán elmarad a nyugati országokétól. A hazai betegek csupán 13 százaléka látogat kizárólag szűrésre, -tehát prevenciós okokból a rendelőbe.
A WHO (World Health Organization) 2001-es adatai szerint Magyarországon a tizenkét éves korosztály háromnál több szuvas foggal rendelkezik, míg például Svédországban ez az adat kevesebb egynél.
A 35-49 év közötti magyar lakosok fogának több mint a fele szuvas, tömött vagy hiányzik.
Megdöbbentő, hogy a hazai 65 év feletti lakosságnak több mint a negyede fogatlan, amíg például a skandináv államokban alig találni fogatlan embert.
A fogatlanság nem csak esztétikai probléma, hanem kihatással van az emésztésre, gyomor működésre is.
A fogazatban a hosszú ideje fennálló foghíj maradandó kóros elváltozást okoz a fogsorban!
Az elhanyagolt, beteg fog, és/vagy a fogágybetegség GÓC lehet, ami a szervezetben komoly szervi elváltozásokat okozhat!
Fontos továbbá megemlíteni, hogy a fogorvosok tapasztalatai szerint pont az a korosztály - a 18 év körüliek korosztálya – jár legritkábban rendelésekre, akiknél a prevenció legfontosabb lenne.
Fogászati tanácsadásra, tervezésre, megbeszélésre, ellenőrzésre szívesen állok rendelkezésre.

Ismerjük a kedves betegek tartózkodását mindenféle fogászati beavatkozással szemben, ezt a tartózkodást próbáljuk oldani. Szívesen szánunk időt arra, hogy először meghallgassuk panaszait, fogászati problémáit, megválaszoljuk kérdéseit, majd egy optimális megoldást keresünk a rendellenességek megoldására. Tájékoztatjuk az elkészítés időtartamáról és árakról.
Amennyiben a konzultációt kezelés követi, a konzultáció árát levonjuk a további kezelési díjból.
A kezelést követő félévenkénti kontrollvizsgálatok ingyenesek.