A fogmosás technikája

Mindenki tudja, hogy fogat mosni kell.
De hogy hogyan, hányszor, mennyi ideig, mivel, mikor, -azt talán nem.
A helyes fogmosáshoz tudni kell, hogy egyáltalán nem mindegy, mikor, mennyit és hányszor mossunk fogat.

Ahhoz, hogy megértsük, miért kell tudni, hogy hogyan kell helyesen a fogainkat ápolni, ismerni kell a fog anatómiáját:

 

A fog koronáját fogzománc borítja, amely zománc Prizmákból és zománc Enyvből áll.


A fog anyaga a Dentin

A fog belseje a fogbél

 

A gyökérben a Gyökércsatorna található.


A gyökér felületét Cement fedi, ami jóval puhább anyag, mint a zománc.

Ha az íny lehúzódik a fognyakról, a gyökér felülete szabaddá válik, megszűnik a zománc védő hatása. Így fogmosáskor a kisebb ellenállású cement felülete megkopik, a fog fokozatosan érzékennyé válik.
Ezért kerüljük a kemény szőrű fogkefét és az erősen szemcsés súroló hatású fogkrémet, mert a kevéssé ellenálló felületet hamar elkoptatja.


A fog zománc is el tud kopni, ha a fogmosást nem körültekintően végezzük. A savas kémhatású ételek fellazítják a zománc állományát, ilyenkor csökken az ellenállása a mechanikai behatásokkal szemben. (A zománc szerves része -enyv - feloldódik). Helytelen a gyümölcs fogyasztása után fogat mosni, helytelen savanyúság elfogyasztása után fogat mosni, téves felfogás, hogy az alma elfogyasztása pótolja a fogmosást, - így nem helyes lefekvés előtt gyümölcsöt fogyasztani, még helytelenebb utána fogat mosni. Nem túl gusztusos, de beszélni kell róla: hányás után nem helyes fogat mosni, legfeljebb csak szájat öblögetni!

Ezek után rátérhetünk a helyes fogmosás technikájára.

Ha tehetjük, minden étkezés után mossunk fogat (kivéve a fent említett eseteket), különösen édesség elfogyasztása után. Ha nincs erre lehetőség, reggel -este mindenképp. Lefekvés után már ne együnk! A fogkefe legyen közepesen kemény, a fogkrém ne legyen szemcsés, erősen súroló hatású. A mosás terjedjen ki a fog minden felszínére, a fogközökre, fogról-fogra haladjunk, a fogkefét körkörösen mozgatva. Legalább három percig tartson a fogmosás. A fogselyem használata jótékony hatású, a fogközökben az íny tövében is jó eredménnyel lehet a plakkot eltávolítani. A Plakk (lepedék) a fogak, íny felületén megtapadó fehér színű ragadós anyag, melyet a nyál, baktériumok, ételmaradékok, és más nyálban oldott anyagok alkotják. Ha a fogfelszínen tartósan jelen van a lepedék, benne felszaporodnak a savképző baktériumok, ez okozza a fogszuvasodást! A lepedék fogkefével könnyedén eltávolítható!

Ha a fogakkal végeztünk, a nyelv felületét is keféljük meg, ezzel akár a lepedéket is el tudjuk távolítani. Ne feledjük, a kellemetlen szájszag a nyelv felületét borító lepedéktől is származhat! A motoros fogkefe: hasznos! Nem állíthatjuk, hogy jobb tisztító hatású, mint a hagyományos fogkefével végzett alapos fogmosás, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ezzel gyerek, felnőtt szívesebben mossa a fogát, ezáltal alaposabb tisztítást lehet elérni. (Erre vonatkozóan készítettek felmérést és a statisztika is ezt a tényt támasztotta alá.)

Remélem sikerült kedvet csinálni a helyes fogmosáshoz, ezzel elejét vehetjük a fogszuvasodásnak.
Ez viszont nem zárja ki, hogy fogorvosukat félévente felkeressék kontroll vizsgálatra.

Rendelőmben, a félévenkénti beteg-visszarendelést a jól betanított computer végzi. A régi betegeimnek az ellenőrzés ingyenes.
Fogászati tanácsadásra, tervezésre, megbeszélésre, ellenőrzésre szívesen állok rendelkezésre.
Amennyiben a konzultációt kezelés követi, a konzultáció árát levonjuk a további kezelési díjból.

 
 
A fog koronáját fogzománc borítja, amely zománc Prizmákból és zománc Enyvből áll. A fog anyaga a Dentin A fog belseje a fogbél A gyökérben a Gyökércsatorna található. A gyökér felületét Cement fedi, ami jóval puhább anyag, mint a zománc.